Właściwości wody wodorowej

Już w latach 80-tych japońscy badacze Hidemitsu Hayashi oraz Muneori Kawamura zajęli się analizą wody wodorowej i jej wpływu na organizm człowieka. Tak holistyczne podejście skłania do poszukiwań najprostszych, a przy tym niezwykle skutecznych sposobów na to, by przez długie lata cieszyć się dobrym zdrowiem. Picie wody nasyconej cząsteczkowym wodorem jest jednym ze sposobów dbania o dobrą kondycję swojego organizmu, co potwierdzają liczne badania przeprowadzone w ostatnich latach. Co w wodzie wodorowej leczy i sprawia, że jest tak wyjątkowa?

Właściwości wody wodorowej

Wyróżniającą zaletą wody wodorowej jest wysoka zawartość cząsteczkowego wodoru (H2). To ta niewielka cząsteczka sprawia, że woda wodorowa jest korzystna dla zdrowia, a nawet sprzyja długowieczności. Wodór cząsteczkowy znany jest jako „idealny przeciwutleniacz” ze względu na swoje właściwości redukujące wolne rodniki w komórkach żywych i niewielki rozmiar, co umożliwia swobodną dyfuzję przez błony komórkowe.

Każdego dnia w komórkach powstają niechciane produkty przemian metabolicznych, czyli wysoko reaktywne formy tlenu. Utleniają one związki chemiczne budujące organizm, doprowadzając do reakcji łańcuchowych siejących spustoszenie w organizmie. Potocznie nazywa się je wolnymi rodnikami. W wyniku wpływu  czynników zewnętrznych, takich jak dym papierosowy, zanieczyszczenia powietrza, alkohol, wirusy, antybiotyki czy stres, ich liczba może wzrastać. Powoduje to rozwój takich chorób jak: nowotwory, cukrzyca, miażdżyca czy liczne dolegliwości układu pokarmowego. Reakcje utleniania mogą też mieć niemały wpływ na degeneracje komórek mózgu, przyczyniając się do występowania chorób psychicznych i neurodegeneracyjnych. Woda wodorowa leczy poprzez walkę z tymi trudnymi do zatrzymania procesami, by organizm mógł funkcjonować w pełni sił.

Dla prawidłowej pracy wszystkich składowych organizmu niezbędne jest zachowanie równowagi pomiędzy reaktywnymi utleniaczami a antyoksydantami. Naturalna obrona organizmu obejmuje szereg związków chemicznych o silnych właściwościach redukujących, np. glutation, witaminy C i E, czyli koenzym Q10. Nie bez powodu suplementacja tych substancji stała się tak popularna w ostatnim czasie. Każda z wyżej wymienionych cząsteczek jest jednak wielokrotnie większa od cząsteczkowego wodoru, co ogranicza ich przepływ między komórkami i sprawia, że zalety wody wodorowej są nie do porównania z innymi antyoksydantami.

Witalność, leczenie schorzeń i długowieczność — zalety wody wodorowej

Woda, która dodaje energii — tak często nazywana jest woda wodorowa. Jak to możliwe? Wszystko za sprawą wspomnianej antyoksydacji. Aby pozbyć się wolnych rodników, organizm musi wytworzyć energię na dodatkowe procesy. Również transport dużych przeciwutleniaczy wymaga nakładu ATP — swego rodzaju magazynu potencjału energetycznego w żywych komórkach. Maleńkie cząsteczki H2 przemieszczają się samoistnie, wykorzystując pory w błonach półprzepuszczalnych i redukują szkodliwe substancje bez wysiłku ze strony komórek ciała. Woda wodorowa leczy i dodaje energii dzięki swego rodzaju samowystarczalności. Zaoszczędzony na tych dwóch procesach potencjał energetyczny może być wykorzystany w celu usprawnienia procesów metabolizmu, przekształcony w fizyczną pracę lub przekazywanie informacji wewnątrz ciała. Przy regularnym spożywaniu pozytywne działanie wody wodorowej wzrasta, aż nie zapanuje równowaga pomiędzy utleniaczami a wodorem. Nie należy zapominać, że stres oksydacyjny dotyczy także tkanek mięśniowych i mózgu, pracują one wydajniej, więc docenianą przez wielu zaletą wody wodorowej jest to, że nie męczysz się tak szybko nawet przy wykonywaniu wymagających czynności. Co pozostaje z cząsteczkowego wodoru po reakcji z wolnym rodnikiem? Kolejna cząsteczka potrzebnej wody. I to dlatego jest to tak niesamowita substancja.

Właściwości wody wodorowej sprawiają, że jest ona dość uniwersalnym remedium na wiele schorzeń. Działa wszędzie tam, gdzie pojawiają się wolne rodniki, bezpośrednio lub jako wsparcie organizmu w walce z chorobą. Ta zaleta wody wodorowej umożliwia bezpieczne stosowanie jej nawet na etapie diagnozy. Przyczynami stresu oksydacyjnego mogą być wirusy i bakterie, ale także wiele leków, np. antybiotyki. Ich nagły wzrost może ograniczać pracę układu immunologicznego. W takich sytuacjach właściwości wody wodorowej czynią z niej naturalne wsparcie przy walce z chorobą, a przy długotrwałym stosowaniu, woda ta poprawia odporność. Badane jest jej działanie w leczeniu chorób przewlekłych, w tym cukrzycy i HIV, ponieważ odciąża i wzmacnia organizm pacjenta. Woda wodorowa leczy też np. miażdżycę. Nie bez znaczenia jest jej udział w zachowaniu zdrowia psychicznego, ponieważ coraz częściej przyczyn zaburzeń psychicznych, takich jak depresja czy schizofrenia, dopatruje się w działaniach wolnych rodników.

Reaktywne formy tlenu w najgorszym przypadku mogą prowadzić do obumierania komórek lub ich uszkodzeń, powodując nowotwory różnego typu. Także procesy starzenia się wzmagane są przez niszczące komórki reakcje łańcuchowe. Do właściwości wody wodorowej możemy więc zaliczyć jej działanie na rzecz długowieczności. Dzięki ochronie ze strony cząsteczek wodoru, bardziej stabilne stają się kwasy nukleinowe odpowiedzialne za kodowanie informacji genetycznej i rzadziej dochodzi do niechcianych mutacji, a przez to do obumierania i karcynogenezy.

Woda wodorowa leczy od dawna

Zalety wody wodorowej zanikają po jej zabutelkowaniu. Odpowiadają za to dynamicznie przeprowadzane reakcje chemiczne wśród cząsteczek rozpuszczonych w wodzie. Z tego powodu osoby korzystające na co dzień z właściwości wody wodorowej stosują specjalistyczne urządzenia do nasycenia wody wodorem. Rozwijająca się technologia umożliwia filtrowanie i uwodornienie wody kranowej szybko i prosto. W ten sposób w domowych warunkach można cieszyć się nielimitowaną ilością życiodajnej wody za niewielkie pieniądze (porównując z kosztem wód butelkowanych o znacznie gorszej jakości).

Właściwości wody wodorowej wynikają bezpośrednio z zawartości cząsteczek wodoru, ale pozostałe cechy mogą znacząco się różnić. Historycznie pierwszymi wodami wodorowymi, których działanie zostało uznane na szeroką skalę, są źródła lecznicze. Sławne wody z Lourdes i Tlacote charakteryzują się wysokim poziomem tego pierwiastka, a ze względu na nietrwałość cząsteczek H2 efekty zdrowotne odczuwalne są podczas pobytu w danych miejscowościach dzięki korzystaniu z pełni zalet wody wodorowej, zanim zdąży ona zmienić swe pierwotne cechy. Nawet te nieprodukowane przez człowieka, niskoprocentowe wody wodorowe leczyły wiele schorzeń, dawały energię i siłę do działania.

Początki badań nad pozytywnym działaniem wodoru cząsteczkowego akurat w Japonii mają swoją przyczynę. Już po 1960 roku popularne stały się tam jonizatory wody pitnej, które rozdzielają ją na dwie frakcje: alkaliczną i kwaśną. Ta druga zawiera substancje niekorzystne przy znacznym spożyciu, np. chlor. Zjonizowaną wodę od wodorowej, poza metodą wytwarzania, różni pH oraz skład. Jedną z właściwości wody wodorowej jest neutralne pH, czyli ok. 7 -7,5, natomiast licznie występujące mikroelementy w wodzie zjonizowanej sprawiają, że jest ona zasadowa. W obydwu stężenie wodoru cząsteczkowego jest jednak znacząco wyższe niż w powszechnie dostępnej wodzie pitnej i to zapoczątkowało budowę generatora wody wodorowej, którą określa się teraz jako najlepszą do spożycia. W Japonii urządzenie to szybko zdobyło popularność, a na zachodzie dopiero w ostatnich latach.

Spożycie bogatej w cenne właściwości wody wodorowej poleca się wszystkim dorosłym. Można zastąpić nią dotychczas wypijane napoje i wodę butelkowaną. Szczególnie ceniona jest przez sportowców i osoby starsze, bo dodaje niezbędnej im energii. Woda wodorowa leczy wiele schorzeń, a przy innych działa wspomagająco, więc jest szczególnie zalecana chorym na tzw. choroby cywilizacyjne, gdyż ich częstą przyczyną jest właśnie stres oksydacyjny. Przeciwwskazań do korzystania z zalet wody wodorowej nie ma w przypadku kobiet w ciąży, ale ze względu na niewiele badań, nie poleca się jej dzieciom i młodzieży w okresie wzrostu.